12 februari 2016

Nut bouwkundige keuring - Is uw droomhuis een bouwval?

Als koper heeft u een onderzoeksplicht. Met een bouwkundige keuring voorkomt u verrassingen achteraf.

U heeft de perfecte woning gevonden. De verkopers vragen een redelijke prijs, dus lijkt het aantrekkelijk om het huis te kopen. Toch kunnen er addertjes onder het gras zitten. Hoe is bijvoorbeeld de bouwkundige staat? Moet u op korte termijn hoge kosten maken voor noodzakelijk herstel? In vrijwel alle gevallen is het verstandig om advies in te winnen van een deskundige. Een bouwkundige keuring kan uitkomst bieden.

Als koper van een huis investeert u een groot bedrag in stenen. Voordat u over gaat tot aankoop moet u er zeker van zijn dat u de juiste keuze maakt. Emotioneel is de beslissing vaak al snel genomen, maar het is verstandig om verder te kijken. Het huis moet de investering waard zijn en de maandlasten die eruit voortkomen moeten ook binnen uw budget passen. Hiervoor kunt u een financieel expert en een aankoopmakelaar inschakelen. Om meer informatie in te winnen over de bouwtechnische staat van het huis kunt u een bouwkundige inschakelen.

Wat is een bouwtechnische keuring?

Op het eerste oog kan de bouwkundige staat van het huis goed lijken, maar zijn er ook gebreken aan het huis die u als leek niet kunt ontdekken? Om te achterhalen wat er in het huis geïnvesteerd moet worden aan noodzakelijk onderhoud, en welke kosten er aan zitten te komen, kunt u een bouwkundige inschakelen. Gebreken die klein lijken kunnen grote kosten tot gevolg hebben. Een bouwkundige keuring geeft inzicht in de kosten die u direct moet maken, en kosten die op termijn gemaakt moeten worden.

Onderzoeksplicht van kopers

Kopers van een huis hebben een onderzoeksplicht. Dat wil zeggen dat zij zelf een gedegen onderzoek moeten verrichten naar de staat van het huis. Voor verborgen gebreken is de verkoper aan te spreken, maar helaas is dat niet zo eenvoudig. Gebreken die vooraf te constateren waren bij een gedegen onderzoek, is de verkoper niet of moeilijk voor aan te spreken. Waar de grens ligt tussen een constateerbaar gebrek en een verborgen gebrek is vaag. Daarnaast is het aansprakelijk stellen van de verkoper voor verborgen gebreken niet eenvoudig. Issues over de bouwkundige staat kunnen beperkt worden door een bouwkundige keuring.

Bouwkundige keuring

Bouwkundige keuring voor jonge woningen

Ten onrechte wordt vaak gedacht dat een bouwkundige keuring niet nodig is voor jonge woningen. Ook huizen die nog maar enkele jaren oud zijn kunnen gebreken vertonen. Er kunnen bijvoorbeeld al gebreken in het huis zitten sinds de bouw of door het plaatsen van een aanbouw. Door een deskundige er naar te laten kijken kunt u voorkomen dat u in de nabije toekomst voor onverwachte kosten komt te staan.

Wat kost een bouwkundige keuring?

De hoogte van de kosten verschilt sterk. Het is ook mede afhankelijk van de omvang van de woning. De kosten zullen ongeveer liggen tussen 300 en 500 euro.

Een bouwkundige keuring kost veel geld, maar het is zeker aan te raden. Door de keuring kunt u eventueel hoge herstelkosten gelijk in de onderhandeling over de koopsom meenemen.

Naar mobiele navigatie