13 april 2016

Premie van de autoverzekering afhankelijk van de kleur van de auto?

Wist u dat een zwarte auto bij sommige verzekeraars meer premie kost dan een blauwe auto?

Verzekeraars hanteren verschillende variabelen om de premie voor de autoverzekering vast te stellen. Wist u dat er verzekeraars zijn die de premie mede af laten hangen van de kleur van de auto? Een zwarte auto kost bij sommige verzekeraars meer dan een blauwe auto. Het verschil kan zelfs oplopen tot bijna 10 procent. Waarom hanteren verzekeraars deze verschillen?

De Consumentenbond heeft er onderzoek naar verricht. De verzekeraars Reaal, Route Mobiel en Zelf laten de premie voor de autoverzekering mede afhangen van de kleur. Route Mobiel en Zelf hebben aangekondigd het verschil op te heffen per mei 2016. Achteraf gezien is de kleur van de auto namelijk minder bepalend voor het risico. Reaal gaf ook aan kritisch te gaan kijken naar de verschillen in premie.

Wat waren de bevindingen van de Consumentenbond?

Vooral bezitters van een zwarte auto krijgen volgens het onderzoek de rekening gepresenteerd. In het onderzoek hebben ze premies vergeleken van verschillende kleuren auto’s. Een zwarte auto is 4 tot bijna 10 procent duurder om te verzekeren, in vergelijking met bijvoorbeeld een gele of een blauwe auto. Automobilisten met een zwarte auto met een WA-verzekering betalen bij Reaal tot 9 procent meer. Bij de verzekeraars Zelf en Route Mobiel was het verschil 4 tot 8 procent. In totaal deden er zeven kleuren mee in het onderzoek, waaronder paars en wit. Voor het all risks verzekeren van een auto is de blauwe auto gemiddeld het goedkoopst.

Is een groot verschil in premie afhankelijk van de kleur terecht?

De verschillen door de kleuren zijn niet uit de lucht gegrepen. Een donkere auto valt minder op en raakt hierdoor eerder betrokken bij een ongeval. Toch verklaart dit niet de omvang van de verschillen. Een verschil van bijna 10 procent tussen verschillende kleuren kan waarschijnlijk niet onderbouwd worden met statistieken die het verschil rechtvaardigen.

Hogere premie betalen afhankelijk van het merk en type auto

Andere premiebepalende factoren wegen bij verzekeraars gemiddeld zwaarder mee. Onlangs heeft schadespecialist CED onderzocht voor welke auto’s het vaakst een schade werd geclaimd. Naar verhouding zijn Audi’s en BMW’s de auto’s waar de meeste schades voor geclaimd worden. Dit soort informatie is belangrijk voor verzekeraars. Ook de postcode waar u woont weegt zwaar mee voor de premie van de autoverzekering. Het maakt een groot verschil of u op het platteland of in de Randstad woont.

Verzekeraars bepalen hun eigen premies. Dit blijkt ook uit de verschillen tussen verzekeraars. Door uw autoverzekering af te sluiten via de onafhankelijke tussenpersoon selecteert de adviseur het beste aanbod. Hierbij wordt er niet alleen naar de hoogte van de premie gekeken, maar zeker ook naar de verzekeringsvoorwaarden.

Naar mobiele navigatie