29 juni 2016

Schade door hagel claimen op de verzekering

Grote hagelstenen vallen niet alleen in Italië. Ook in Nederland kunt u flinke schade oplopen door noodweer.

Op 23 juni is in delen van Noord-Brabant en Limburg veel schade aangericht door een hagelbui waarbij er hagelstenen met de omvang van tennisballen op huizen en auto’s vielen. De schade bedraagt miljoenen euro’s. Kunt u de schade claimen bij verzekeraars of staat u er zelf voor?

Met het extremer worden van weersomstandigheden moet u rekening houden bij het verzekeren van uw bezittingen. Bijvoorbeeld voor een caravan kunt u beter zorgen voor een dekking tegen hagelschade als u op vakantie gaat naar Italië. Daar komen namelijk vaak heftige hagelbuien voor. Het lijkt erop dat wij in Nederland nu ook rekening moeten houden met steeds extremer weer.

Schade aan het woonhuis

Met hagelstenen als tennisballen kunnen daken behoorlijke schades oplopen. Huurders van een huis kunnen de verhuurder voor de schade aanspreken. Huiseigenaren kunnen de schade claimen op de woonhuisverzekering. Schade door hagel is namelijk verzekerd. Vooral met dakramen loopt u een groot risico. De verzekeraar zal over het algemeen wel een eigen risico in rekening brengen. Voor stormschade en hagelschade geldt namelijk vaak een verhoogd eigen risico. Eventuele schade aan uw huisraad kunt u indienen bij de verzekeraar waar de inboedelverzekering loopt.

Schade aan uw auto

Hagelschade aan uw auto wordt vergoed door de autoverzekeraar, behalve als u uitsluitend WA verzekerd bent. Uw auto moet dus WA casco (all risks) of WA beperkt casco verzekerd zijn om een dergelijke schade te kunnen claimen bij de verzekeraar. De uitkering gaan niet ten koste van uw schadevrije jaren, zoals bij vandalisme en aanrijding door schuld wel het geval is. Het eigen risico moet u ook bij deze verzekering rekening mee houden. Bent u WA verzekerd? Alleen al om dit soort schades vergoed te krijgen is het vaak aan te raden om minimaal WA beperkt casco te verzekeren. De premie is vaak maar iets hoger in vergelijking met de WA verzekering.

Is de caravan inclusief hagelschade verzekerd?

U kunt uw caravan verzekeren inclusief of exclusief schade door hagel. Let hier goed op. Sommige verzekeraars bieden een uitgebreide en een beperktere dekking aan. Vooral als u richting het Zuiden van Europa rijdt voor een vakantie is een dekking inclusief hagelschade geen overbodige luxe.

Weet u niet precies hoe u verzekerd bent? Raadpleeg de polissen of maak een afspraak voor een advies. Een flinke hagelbui kan binnen een minuut voor duizenden euro’s aan schade berokkenen. Dergelijke verzekeringen kunnen u groot financieel leed besparen.

Naar mobiele navigatie