06 maart 2015

Sieraden zijn maar beperkt meeverzekerd op de inboedelverzekering

De sterk gestegen waarde van goud en zilver kunnen er voor zorgen dat de dekking van uw inboedelverzekering niet meer voldoende is.

In de inboedelverzekering zijn sieraden meeverzekerd, maar de dekking is vaak maar beperkt. In de polisvoorwaarden staat het maximale bedrag waar u voor verzekerd bent. Is dat voldoende? Houd hierbij rekening met de sterk gestegen waarde van goud en zilver.

Een inboedelverzekering biedt dekking tegen bepaalde risico's aan uw bezittingen in huis. Verzekeraars proberen de dekking zo goed mogelijk af te stemmen op de wensen van verzekerden. In een ver verleden boden deze verzekeringen uitsluitend dekking tegen de risico's van brand. Tegenwoordig is de extra uitgebreide inboedelverzekering de meest gebruikelijke vorm. Naast brand biedt deze verzekering onder andere ook dekking tegen storm, inbraak en bepaalde gevallen van waterschade. Verzekeraars hebben voor kostbaarheden een maximaal uitkeringsbedrag in de voorwaarden opgenomen.

Maximale uitkering voor sieraden?

Het is belangrijk om het verzekerd bedrag in de inboedelverzekering zo goed mogelijk af te stemmen op de waarde van de inboedel, maar dat wil nog niet zeggen dat sieraden ook goed verzekerd zijn. Uw inboedel is bijvoorbeeld verzekerd voor 50.000 euro. In de polis zal ook nog een maximum bedrag aan uitkering opgenomen zijn voor kostbaarheden, waaronder sieraden. De hoogte van dit bedrag verschilt per verzekeraar. De ene verzekeraar geeft aan maximaal 6.000 euro aan sieraden mee te verzekeren. Een andere verzekeraar biedt standaard dekking tot 15.000 euro. Is het maximale bedrag onvoldoende?

Klopt de schatting van de waarde van sieraden nog?

De waarde van goud is in de afgelopen tien jaren sterk gestegen. Ten opzichte van het jaar 2005 is goud nu ruim 3,5 keer zoveel waard. Ook zilver is sterk in waarde gestegen. Hiermee moet rekening worden gehouden. In het verleden heeft u de waarde mogelijk laten taxeren of inschatten. Het kan verstandig zijn om de waarde opnieuw te laten bepalen.

Wat zijn de gevolgen van een te laag verzekerd bedrag?

Voor sieraden kunt u op twee manieren onderverzekerd zijn. Het totaal verzekerd bedrag van de inboedel kan te laag zijn. In dat geval bent u onderverzekerd en krijgt u bij een schade niet het volledige schadebedrag uitgekeerd.U bent ook onderverzekerd indien de waarde van de sieraden hoger ligt dan de maximale vergoeding in de verzekering. Stel, in de inboedelverzekering is opgenomen dat sieraden voor maximaal 6.000 euro zijn meeverzekerd. Bij een inbraak wordt voor 10.000 euro aan sieraden meegenomen. De verzekeraar zal niet meer dan 6.000 euro uitkeren.

Aanvullende kostbaarhedenverzekering afsluiten

Deze verzekering kan aanvullend worden afgesloten, maar u kunt er ook voor kiezen om voor de totale waarde aan sieraden een speciale verzekering af te sluiten. De kostbaarhedenverzekering biedt namelijk een uitgebreidere dekking in vergelijking met de inboedelverzekering. De kostbaarhedenverzekering biedt bijvoorbeeld ook dekking tegen verlies. Schade door verlies is niet te claimen op de inboedelverzekering.

Door de waarde van bepaalde kostbare bezittingen te (laten) schatten, kunt u voorkomen dat er bij schade een probleem ontstaat. Samen met uw adviseur kunt u de verzekeringen zo goed mogelijk afstemmen op uw persoonlijke situatie.

Naar mobiele navigatie