04 november 2015

Spaarrente richting de nul procent?

Er zijn nog banken die een rente boven de één procent bieden, maar het worden er steeds minder.

De spaarrente is al jaren zeer laag. Als u ook nog belasting verschuldigd bent over het spaargeld (bij spaargeld > 21.330 euro) dan holt de waarde van het spaarvermogen achteruit. De Rabobank, ABN Amro en de ING hebben de spaarrente eensgezind verlaagd naar een rente van 0,7 procent. Er zijn nog banken die een rente boven de één procent bieden, maar het worden er steeds minder. De grootste Nederlandse banken lijken hun rentebeleid goed af te stemmen op elkaar.

Welke banken bieden nog hogere spaarrentes?

De Bank Knab (onderdeel van Aegon) biedt op dit moment nog een spaarrente van 1,25 procent. Deze bank wordt op de voet gevolgd door vijf banken die een rente van 1,2 procent bieden. Deze banken zijn:

  • LeasePlan Bank - Onderdeel van LeasePlan Corporation N.V.
  • ICBC - De grootste commerciële bank in China
  • Argenta – In België gevestigde bank- en verzekeringsgroep
  • Zwitserleven – Onderdeel van Vivat. Vivat hoort weer bij de Chinese Anbang
  • MoneYou – Onderdeel van ABN Amro

Hoe gaat de spaarrente zich ontwikkelen?

Er kan niet met zekerheid aangegeven worden hoe de rente zich gaat ontwikkelen. Op basis van indicatoren kan er wel een voorspelling worden gedaan. Zolang banken binnen Europa goedkoop geld kunnen lenen, lijkt een rentestijging niet waarschijnlijk. De komende maanden zal naar verwachting de spaarrente in ieder geval nog laag blijven. Een verdere verlaging van de spaarrente is ook zeker niet uit te sluiten.

Gaat de spaarrente uiteindelijk naar nul?

Theoretisch is het mogelijk dat de spaarrente naar nul zakt, of zelfs negatief gaat worden. Toch is dat niet waarschijnlijk. De banken weten wel dat ze klanten gaan verliezen als ze de rente naar nul brengen. Voor banken is het bieden van een spaarrente een vorm van klantenbinding. In de huidige markt verdienen ze er niet op. Maar ze verliezen hun spaarders aan de concurrentie als ze geen spaarrente meer bieden. Als klanten het spaargeld volledig gaan opnemen, is de volgende stap om ook met de hypotheek en de betaalrekening te vertrekken.

Een andere optie is om spaargeld een aantal jaren vast te zetten

Een alternatief voor het sparen is beleggen, maar niet iedereen is bereid om risico's te nemen met het spaargeld. Voor een spaarbuffer is het ook niet verstandig om het te gaan beleggen. Banken bieden een hogere spaarrente als u ervoor kiest om het geld voor een langere periode vast te zetten in een deposito. Bij het kiezen van een deposito met een looptijd van vier jaren of korter zit u nog steeds op een spaarrente lager dan twee procent.

Conclusie? Spaarders moeten deze periode met zeer lage spaarrentes gewoon uitzitten. Uiteindelijk komen er weer betere tijden.

Naar mobiele navigatie