23 augustus 2017

Sparen voor je kind - toch maar in een oude sok?

De spaarrente is vrijwel gelijk aan nul. Heeft het sparen voor je kind op deze manier nog wel zin? Wat zijn de alternatieven?

De hypotheekrente loopt iets op. Helaas kunnen wij hetzelfde niet zeggen over de spaarrente. Sparen heeft nu geen zin meer toch?

Sparen levert een paar tiende procent aan spaarrente op. Eigenlijk komt het erop neer dat de spaarrente vrijwel gelijk is aan nul. De bank met de hoogste spaarrente biedt een rentevergoeding van 0,5 procent. De verschillen in percentages zijn hierdoor klein. Heeft het nog wel zin om geld op een spaarrekening te zetten?

Wel belasting betalen maar geen rendement

Spaargeld ben je eventueel vermogensrendementsheffing over verschuldigd. Er geldt een vrijstelling van 25.000 euro per belastingplichtige. Over het meerdere wordt belasting geheven. Vermogen van de kinderen wordt bij de ouders belasting over geheven. Vanaf 18 jaar krijgen ze een eigen vrijstelling van 25.000 euro. De hoogte van de belastingheffing hangt af van hoeveel vermogen je hebt. Als je 100.000 euro aan spaargeld hebt boven de vrijstelling, bedraagt de heffing 0,87 procent. De heffing is dus hoger dan het rendement.

Geld opnemen en in je matras sparen

Met spaargeld boven de vrijstelling kost het sparen je dus geld. Is het een optie om je spaargeld volledig op te nemen en thuis te bewaren? Nee, dat moet je echt niet doen. Bij een inbraak kun je geen grote bedragen indienen bij de inboedelverzekeraar. Contant geld is vaak maar voor een deel meeverzekerd. Bij brand kun je het geld in één keer volledig verliezen. Maar daarnaast is het ook niet de oplossing tegen de belastingheffing. Je blijft namelijk verplicht om het geld als vermogen op te geven. Doe je dat niet? Dan loop je kans op een naheffing en een forse boete. De alarmbellen bij de Belastingdienst gaan luiden als blijkt dat je ineens veel minder spaargeld hebt. Daar kunnen vragen over gesteld worden.

Wat is het alternatief?

Er zijn genoeg alternatieven voor sparen, maar de risico’s moet je ook meewegen. Je kunt kiezen voor beleggen in plaats van sparen. Zeker met de huidige lage spaarrentes is beleggen een goed alternatief, maar onderschat de risico’s niet. Er zijn manieren van beleggen met een groot risico, zoals beleggen in aandelen. Je kunt ook de risico’s beperkter houden door het beleggen in obligaties. Het is in ieder geval belangrijk om goed advies in te winnen. Je moet voorkomen dat je tegen een negatief rendement aanloopt. Beter weinig spaarrente dan een deel van jouw vermogen verliezen.

Voor geld waar je de komende jaren niet over hoeft te beschikken is beleggen een effectieve manier om rendement te maken. Op langere termijn geeft beleggen namelijk een beter rendement dan sparen. Bij het sparen voor de kinderen gaat het vaak om doelen die niet ver in de toekomst liggen. De spaarrente gaat een keer weer stijgen. Het is nu door de zure appel heen bijten en weinig rente vangen.

Naar mobiele navigatie