09 juni 2017

Starters kunnen koophuis uit het hoofd zetten bij strengere regels

Vanaf volgend jaar kun je nog maar een hypotheek krijgen tot 100 procent van de koopsom van een huis. Is een verdere verlaging noodzakelijk?

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft Nederland opgeroepen om hypotheken tot 90 procent te verstrekken. Dit zou een grote klap zijn voor starters.

Tot een paar jaren geleden konden huiseigenaren hun huis plus bijkomende kosten nog volledig financieren. Nu moet je eerst sparen of je ouders lief aankijken, want je kunt nog maar een hypotheek krijgen tot 101 procent van de koopsom van een huis. Volgend jaar zakt dit percentage naar 100 procent. Het IMF moedigt Nederland aan om nog verder te gaan. Tot 90 procent financieren moet de norm worden. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) treft dit vooral starters.

Eerst jaren sparen voor een huis

In vergelijking met de ons omringende landen kun je in Nederland veel lenen met een huis als onderpand. Het is in veel landen al gebruikelijk om tot 90 procent te financieren, maar de overgang van volledig financieren naar nog maar voor 90 procent financieren is groot. Starters zouden eerst jaren moeten sparen voor voldoende eigen vermogen. Volgens het CPB zouden zeven op de tien starters de koopplannen eerst moeten bevriezen. Ook huiseigenaren die door willen stromen naar een ander huis zullen er last van ondervinden. Een derde van de doorstromers moet de verhuisplannen uitstellen.

Een tekort tot 12.000 euro

De CPB gaat er vanuit dat huishoudens ongeveer 8.000 tot 12.000 euro tekort komen voor het kopen van een huis. Dat komt neer op een uitstel van drie tot vijf jaren. Ze moeten immers eerst sparen. Door het zakken van de maximale hypotheek in 2018 naar 100 procent, moet het kopen van een huis ook al tot drie jaren uitgesteld worden. Een verdere verlaging van de maximale hypotheek zal een negatief effect hebben op de huizenmarkt.

Niet alleen de IMF pleit voor een verlaging van de maximale hypotheek

Ook De Nederlandsche Bank (DNB) pleit voor een dergelijke verlaging van de maximale hypotheek. Dit zou de financiële weerbaarheid van jonge huiseigenaren verbeteren. Een verrassende uitspraak van DNB, tot 2008 mochten banken absurd hoge bedragen aan hypotheek verstrekken aan consumenten. Sindsdien is de maximale hypotheek verlaagd naar op dit moment 101 procent en de hypotheekvormen waarin maandelijks op de schuld wordt afbetaald zijn naar voren geschoven. Nu wil DNB verdere sancties om de financiële weerbaarheid te vergroten. Natuurlijk is het wel goed om te hoge schulden te voorkomen.

Naar mobiele navigatie