27 januari 2016

Starters zijn bereid om meer uit te geven voor hun eerste koophuis

De verwachte verdere stijging van prijzen is voor veel starters de aanleiding geweest om de eerste woning te kopen.

Starters blijken meer uit te willen geven aan hun eerste woning. Dit blijkt uit het ING Woonbericht. De gemiddelde koopsom voor de eerste woning wordt geschat op 220.000 euro. Dit is bijna 15.000 euro meer dan in september 2015. Waar kiezen starters voor bij het kopen van hun eerste woning, en waar lopen zij tegenaan?

De huizenmarkt is de laatste maanden sterk verbeterd in veel regio’s. Dit blijkt ook goed te zijn voor het sentiment van de starters. Maar liefst 87 procent van de starters verwacht een verdere stijging van de huizenprijzen. Deze verwachting is waarschijnlijk voor veel starters de aanleiding geweest om de eerste woning te kopen.

Starter wil dieper in de buidel tasten

De dalende trend in de huizenprijzen is voor grote delen van Nederland doorbroken. Een logisch gevolg is dat er weer meer geld op tafel moet komen om een huis te kunnen kopen. Dit zal vooral gelden in de steden waar er zelfs boven de vraagprijs wordt geboden. Starters willen de boot niet missen en slaan hun slag op de huizenmarkt. Ook de verbeterde economische omstandigheden zullen hierbij een rol spelen. Tweederde van de starters verwacht dat hun financiële positie in de toekomst gaat verbeteren.

Welke rentevaste periode wordt er de volgende keer gekozen?

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste huiseigenaren de volgende keer kiezen voor een rentevaste periode van 10 jaar. Mede door de lage rentestand wordt er nu vaker gekozen voor rentevaste periodes van 15 of 20 jaar. Vroeger werd er vaak gekozen voor 5 jaar vast, maar er wordt nu massaal gekozen voor langere periodes.

Starters kunnen weer minder lenen ten opzichte van vorig jaar

In 2015 was het nog mogelijk om 103 procent van de marktwaarde van het huis aan hypotheek te krijgen. Dit jaar is dit percentage gezakt naar 102 procent. Dit houdt dus in dat het niet meer mogelijk is om een huis kopen volledig te financieren. Starters moeten dus altijd spaargeld inbrengen om ook de bijkomende kosten bij het kopen van een huis te kunnen betalen.

Meeste starters willen 10 jaar in hun eerste huis blijven wonen

Huiseigenaren die niet meer in hun eerste woning wonen, hebben gemiddeld 9 jaar in de eerste woning gewoond. Dit komt ook overeen met de verwachting van starters dat ze binnen 10 jaar weer verhuizen. Een kwart van de ondervraagde starters denkt er 11 jaar of langer te blijven wonen. Starters doen er verstandig aan om rekening te houden met een lange woonduur. Dat houdt in dat de aan te kopen woning toekomstbestendig is. Bijvoorbeeld extra slaapkamers voor als er kinderen komen.

Waar letten huizenkopers vooral op bij het afsluiten van een hypotheek?

Bijna 9 van de 10 huizenkopers noemen het rentetarief als belangrijkste reden om een hypotheek te kiezen. Daarnaast wordt het boetevrij kunnen aflossen als een belangrijke voorwaarde gezien. Een korting op de hypotheekrente als de schuld gedeeltelijk is afbetaald, wordt ook veel waarde aan gehecht.

Naar mobiele navigatie