11 februari 2015

Stijgende beurskoersen, dus weer beleggen?

Vorig jaar is de AEX wederom gestegen. Is dit een duidelijk signaal dat beleggen in aandelen de juiste keuze is?

Bij de term beleggen bedoelen de meeste mensen het investeren in aandelen. Een belangrijke graadmeter om na te gaan hoe het gaat met de Nederlandse aandelen is de AEX. In 2013 is de AEX met meer dan 15 procent gestegen en over 2014 gerekend met ruim 5 procent. Is dit een duidelijk signaal dat beleggen in aandelen de juiste keuze is?

Iedereen begrijpt dat het beleggen risico's nemen inhoudt. Toch is dit nog geen reden om het beleggen volledig af te zweren. Beleggen betekent niet altijd het nemen van grote risico's. Met geringe beleggingsrisico's gaat het u mogelijk al lukken om een goed rendement te maken. Het beleggen moet u weloverwogen doen en eventueel met de juiste begeleiding.

Welke risico's kunt en wilt u nemen?

De beste manier van beleggen is sterk afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Wilt u het belegde geld binnen een paar jaren weer besteden? Houd er dan rekening mee dat beleggen waarschijnlijk niet de beste optie is. De komende jaren kunnen slechte beleggingsjaren zijn. Met een dergelijke korte beleggingshorizon kunt u beter kiezen voor de zekerheid van een spaarvorm. Ook moet u kijken naar de risicotolerantie. In hoeverre is het erg dat het doel niet bereikt gaat worden? Hiermee moet rekening worden gehouden bij het beleggen. Daarnaast moet het nemen van risico's ook bij u passen. Hoe gaat u bijvoorbeeld om met een koersdaling van 20 procent? Het beleggen moet geen onrust geven.

Sparen om uw beleggingsdoel te realiseren

Wie nu een vermogen wil opbouwen loopt bij het sparen tegen het probleem aan dat de spaarrentes op dit moment ontzettend laag zijn. Dit betekent dat u grotere bedragen maandelijks moet wegzetten in vergelijking met een periode met hogere spaarrentes. Uiteraard kunt u er vanuit gaan dat de spaarrentes op termijn weer gaan stijgen, maar wanneer dat gaat gebeuren weet niemand. De lage rente maakt het niet aantrekkelijk om geld voor een langere periode vast te zetten in een deposito. U krijgt namelijk naar verhouding een lage rentevergoeding.

Beleggen in beleggingsfondsen

Bij het kiezen voor beleggen is het belangrijk om te spreiden. Aandelen kopen van één bedrijf maakt u wel erg afhankelijk van dat ene bedrijf. Spreiden heeft weer als nadeel dat de transactiekosten naar verhouding hoog zijn. U kunt de gewenste spreiding aanbrengen door geld te investeren in beleggingsfondsen. Dergelijke fondsen zijn er in diverse soorten en maten te krijgen.

Ga in gesprek met uw adviseur om te kijken wat het beste bij u past. Hier kan uit blijken dat u beter kunt kiezen voor een spaarvorm in plaats van beleggen.

Naar mobiele navigatie