04 januari 2017

Studielening tegen nul procent

Gratis een studietoelage is niet zo vanzelfsprekend meer. Studenten bouwen nu een studieschuld op die ze terugbetalen zodra ze werken. De rente is vastgesteld op nul, maar let op!

In stapjes is de subsidieregeling voor studenten steeds verder versoberd. De studiebeurs is ingeruild voor de studielening. Een schrale troost, de rente is nul.

Vanaf het studiejaar 2015/2016 is een studielening bijna onvermijdelijk geworden. Voor nieuwe bachelor- en masterstudies in het hoger onderwijs moet je lenen. Eventueel heb je nog wel recht op een aanvullende beurs. De te betalen rente is nu 0,01 procent. Vanaf volgend jaar wordt de rente op nul gesteld. Dit geldt voor een periode van vijf jaren. Een percentage van 0,01 procent is ook te verwaarlozen, maar nu kun je echt zeggen dat je gratis leent.

Gratis lenen klinkt optimistischer dan het is

Voor studenten die een studieschuld opbouwen is dit goed nieuws, maar overschat het positieve niet. Ten eerste bouw je een schuld op die je gewoon terug moet betalen. Ten tweede kan de verschuldigde rente over vijf jaren wel weer sterk stijgen. Het percentage is gekoppeld aan de rente op de staatsobligaties. In 2002 ging het nog om een rente van 4,03 procent. Dat is een heel ander verhaal dus. Na afronding van de opleiding heb je ruim de tijd om de studieschuld weer af te lossen, maar het beperkt bijvoorbeeld wel het bedrag dat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen.

Hoe moet je jouw studieschuld terugbetalen?

Door het leenstelsel kan een studieschuld eenvoudig oplopen tot 20.000 of zelfs 24.000 euro. Dit is een flinke last om mee te nemen als starter op de arbeidsmarkt. In het begin van je carrière krijg je nog geen topinkomen. Het liefst schuif je de aflossing van de schuld naar de toekomst door, en dat kan. Na het stoppen van de studiefinanciering begint op 1 januari in het opvolgende jaar de aanloopfase. Deze duurt 2 jaren en in deze periode hoef je nog niet af te lossen. Het mag wel, maar het hoeft niet. Vervolgens duurt de terugbetaalperiode 15 jaren. Voor leningen die onder het nieuwe stelsel vallen, bedraagt de terugbetaalperiode maar liefst 35 jaar. Is de schuld opgebouwd in het oude en het nieuwe leenstelsel? Dan kun je vaak kiezen voor 15 jaar of 35 jaar.

Het aflossen inbouwen in de financiële huishouding

Ook als de rentes sterk stijgen zal over de studieschuld nog steeds een redelijk rentepercentage gehanteerd worden. Tenminste, als je het vergelijkt met de commerciële tarieven die banken hanteren. Het is wel aan te raden om de schuld zo snel mogelijk af te lossen. De studieschuld blijft je namelijk achtervolgen zolang het niet afbetaald is.

De inflatie helpt je een handje. In de loop van de tijd is de druk op je inkomen dus steeds lager.

Naar mobiele navigatie