23 december 2015

Tandartsverzekering – Noodzaak of overbodig?

Heeft het zin om een tandartsverzekering af te sluiten of kunt u er beter zelf voor sparen?

Iedereen is verplicht om de basisverzekering af te sluiten. Hierin is de meest noodzakelijke zorg verzekerd. Als volwassenen ook dekking wensen tegen tandartskosten, moet dit afzonderlijk worden meeverzekerd. Is het aan te raden om een tandartsverzekering af te sluiten, of is het een te dure verzekering ten opzichte van de geboden dekking?

Het verzekeren van tandartskosten is een dure aangelegenheid. Verzekeraars vragen hiervoor hoge aanvullende premies. Het kan u tientallen euro’s per maand kosten om tandartskosten 100 procent vergoed te krijgen. U krijgt ook geen onbeperkte vergoeding, want er zit ook nog een maximale vergoeding per jaar ingebouwd van bijvoorbeeld 750 of 1.500 euro. Heeft het zin om een tandartsverzekering af te sluiten of kunt u er beter zelf voor sparen?

Tandartskosten – verzekeren of sparen?

Een tandartsverzekering kost ongeveer tussen 10 en 35 euro per maand. Ze zijn er goedkoper of duurder, maar de meeste tandartsverzekeringen blijven binnen deze bedragen. Uitgaande van 35 euro per maand, kunt u jaarlijks 420 euro besparen door de aanvullende verzekering niet af te sluiten. Als u alleen de kosten voor het consult bij de tandarts moet betalen, blijft er voldoende geld over om te reserveren voor een grotere uitgave. In het geval er wel hoge tandartskosten gemaakt moeten worden, zijn de lasten mogelijk niet te dragen met het bespaarde bedrag. Door te sparen in plaats van het verzekeren, loopt u een risico.

Het alternatief is om een beperkte dekking te kiezen

De tandartsverzekeringen die de kosten volledig dragen tot een bedrag van 1.500 euro per jaar, kosten tientallen euro’s per maand. U kunt er ook voor kiezen om een tandartsverzekering af te sluiten waarin een vergoeding van 75 procent van de tandartskosten wordt gegeven. Dit kan u tientallen euro’s per jaar besparen, maar toch komt u niet voor hoge kosten te staan bij een ingreep.

Vergelijk uw zorgverzekering om geld te besparen

Jaarlijks stapt ongeveer 6 procent van de verzekerden over naar een andere zorgverzekering. Trouw blijven aan de zorgverzekeraar kan duur zijn. U bent verplicht om minimaal de basisverzekering af te sluiten. De dekking is bij alle verzekeraars gelijk, maar dat geldt niet voor de premie. In plaats van besparen op de tandartsverzekering kunt u er beter voor kiezen om uw zorgverzekering tegen het licht te houden. Door te vergelijken kunt u vaak al honderden euro’s per jaar besparen. Op deze manier hoeft u niet in te leveren op kwaliteit en kunt u een goede tandartsverzekering aanhouden.

Naar mobiele navigatie