20 april 2016

Tijdelijk twee huizen - Wat zijn de gevaren?

Heeft u een nieuwe woning op het oog, maar de oude nog niet verkocht? Let dan op deze gevaren!

Wat doet u als uw droomhuis in de verkoop wordt gezet? Indien u al een huis bezit is het verstandiger om deze eerst te verkopen, maar de neiging is groot om direct het huis te kopen. De verkoop van uw huidige woning komt waarschijnlijk wel goed. Wij wijzen u in dit artikel op de gevaren van het kopen van een huis voordat de oude woning verkocht is.

In tijden met een gezonde huizenmarkt kan het lukken om uw huis binnen een paar maanden te verkopen, maar wat als de verkoop stagneert? Veel huizenverkopers zijn in 2008 in de problemen gekomen omdat ze niet konden inschatten dat de huizenprijzen dramatisch gingen zakken. Een daling van de huizenprijzen is op dit moment niet waarschijnlijk, maar ook niet uit te sluiten.

Hoe lang kunt u dubbele hypotheeklasten dragen?

Het is vooraf niet in te schatten hoe lang het duurt voor de woning verkocht is. Een paar maanden dubbele hypotheeklasten is mogelijk geen probleem. Maar wat als het een half jaar of meerdere jaren gaat duren? Met dit scenario moet rekening gehouden worden. Door een scherpe vraagprijs aan te houden kan het snel gaan, maar de praktijk moet het nog uitwijzen.

Is er nog ruimte voor een verlaging van de vraagprijs?

Bij het kopen van een huis houdt u al rekening met een bepaalde verkoopopbrengst uit de huidige woning. Stel nu dat de verkoop tegen valt. Een verlaging van de vraagprijs kan dan noodzakelijk zijn. Hier moet wel ruimte voor zijn. Uiteindelijk kunt u zelfs gedwongen worden om de vraagprijs met tienduizenden euro’s te verlagen.

Is de betaalde hypotheekrente voor beide huizen aftrekbaar?

Normaal gesproken kunt u alleen van uw hoofdverblijf de betaalde hypotheekrente in aftrek brengen. Als één van de twee huizen in de verkoop staat mag u voor beide huizen de betaalde hypotheekrente in aftrek brengen. Deze mogelijkheid heeft u gedurende een periode van drie jaar plus het jaar waarin de situatie ontstaan is. Deze regeling verzacht de pijn van de dubbele maandlasten.

Kopen onder voorbehoud van verkoop eigen woning

Een veilige tussenweg is om een huis te kopen onder voorbehoud van verkoop eigen woning. De koop wordt definitief nadat uw eigen woning verkocht is. Door op deze manier de koop aan te gaan loopt u nog geen financiële risico’s. Vaak wordt er wel een zogenaamde 48 uurs clausule aangehouden. Dat wil zeggen dat de woning wel in de verkoop blijft. Indien een geïnteresseerde het huis wil kopen, heeft u 48 uur de tijd om de aankoop alsnog definitief te maken.

Beter eerst verkopen en dan pas kopen

U kunt het zekere voor het onzekere nemen en eerst uw huidige woning verkopen. Een huis kopen met een voorbehoud is ook een optie, maar door eerst te verkopen verbetert u ook uw onderhandelingspositie. U kunt mogelijk meer van de vraagprijs af krijgen als u direct tot zaken kunt komen.

Naar mobiele navigatie