29 april 2017

Toekomstig huis financieren met bouwsparen?

Starters op de huizenmarkt hebben het lastig. Ze kunnen steeds minder lenen op het inkomen. Met bouwsparen kunnen ze op gang worden geholpen.

Een huis kopen zonder spaargeld gaat je niet meer lukken. Het kopen van een huis kun je (nog) volledig financieren. Bijkomende kosten niet meer.

Tot een paar jaren geleden werden hypotheken verstrekt waarmee je het huis en de bijkomende kosten kon betalen. Had je nog plannen voor een verbouwing? Ook deze extra financiering was geen probleem. Er werd toen gedacht dat de huizenprijzen toch alleen maar konden stijgen. Inmiddels is die zeepbel doorgeprikt. Ter voorkoming van overfinancieringen bij particulieren zijn bijkomende kosten bij het kopen van een huis vanaf 2018 niet meer mee te financieren. Dit jaar nog maar deels.

Zonder spaargeld geen huis kopen

Als je dit jaar nog een huis koopt, kun je een financiering krijgen van 101 procent van de waarde van een huis. Bij het kopen van een huis van 225.000 euro komen de bijkomende kosten boven de 10.000 euro uit. Hiervan kun je maar 2.250 euro meefinancieren. Vanaf 2018 zelfs niets meer. Er zijn zelfs plannen om nog maar hypotheken tot 80 procent van de waarde van een huis te verstrekken. Op deze manier wordt het risico van overkreditering en te hoge maandlasten voorkomen. Een nadeel is dat een koophuis voor een kleinere groep bereikbaar is.

Heb je plannen om op termijn een huis te kopen? Dan kun je het beste alvast een kapitaal opbouwen. Je wordt niet blij van de spaarrentes van dit moment, maar op de één of andere manier moet je op termijn toch een kapitaal beschikbaar hebben. Is bouwsparen een idee? In Nederland kennen wij bouwsparen (nog) niet.

Toekomstig huis financieren met bouwsparen

Bouwsparen heeft zichzelf al bewezen, want in Duitsland, Noorwegen en Frankrijk bestaat deze vorm van vermogensopbouw al. Er zijn verschillende variaties mogelijk onder de naam bouwsparen. Eén van de opties is om starters de mogelijkheid te bieden om belastingvrij een kapitaal op te bouwen voor de bijkomende kosten bij het kopen van een huis. Een andere optie is het inzetten van een deel van het pensioenkapitaal, of het sluiten van een spaar en leenovereenkomst in één. Je spaart een bepaald bedrag met een vaste rentevergoeding. Zodra je gaat kopen kun je binnen hetzelfde contract een deel van het noodzakelijke bedrag onder gunstige condities lenen.

Wat gaat de politiek doen?

Het Economisch Instituut voor de Bouw, de Volksbank en een aantal politieke partijen vinden dat het nieuwe kabinet iets moet met bouwsparen. Starters en toekomstige starters op de huizenmarkt moeten geholpen worden bij het kopen van een huis. Deze groep heeft het nu al lastig op de huizenmarkt en volgend jaar wordt het nog moeilijker.

Naar mobiele navigatie