25 februari 2015

Tot 1 juli 2015 nog verbouwen tegen 6 procent BTW

Plannen om uw huis te verbouwen of te verfraaien? Probeer om nog in het voorjaar de werkzaamheden af te ronden.

Nog een paar maanden is het mogelijk om tegen 6 procent BTW uw huis te verbouwen. Deze verlaagde BTW geldt alleen voor het verbouwen van een bestaande woning en alleen op het uurloon. Over gebruikte materialen moet de reguliere 21 procent betaald worden.

In 2013 heeft de politiek besloten om maatregelen te treffen om investeringen van huizenbezitters in de eigen woning te stimuleren. Aanvullend kwam het ook zeer goed uit voor de bouwsector. Doordat de nieuwbouw op een laag pitje kwam te staan, ging het slecht binnen deze branche. Als huiseigenaar kunt u hiervan profiteren.

Voorwaarden voor 6 procent BTW in plaats van 21 procent

Deze verlaging geldt alleen voor de arbeidskosten. Het is dus belangrijk om de kosten duidelijk onder te verdelen om recht te kunnen hebben op het lagere tarief. Ook voor het arbeidsloon van bijvoorbeeld op maat gemaakte goederen, geldt het lagere tarief. Hierbij kunt u denken aan een op maat gemaakte dakkapel. Ook het uurloon van de architect kan onder het lagere tarief vallen. Zelfs voor het aanleggen van de tuin geldt deze regeling. Een belangrijke voorwaarde is dat het werk afgerond moet worden vóór 1 juli 2015. Het huis moet minimaal twee jaar oud zijn om gebruik te mogen maken van deze verlaging.

De omschrijving op de te betalen rekening is belangrijk

Op de rekening inzake de verbouwing moet een duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen materialen en lonen. Op deze manier wordt verwarring voorkomen en is het duidelijk aan te tonen richting de Belastingdienst dat er met de juiste BTW tarieven gewerkt is. Maak een onderverdeling tussen de kosten die betrekking hebben op de loonkosten en de overige kosten. Het moet ook duidelijk blijken dat de verbouwing is afgerond vóór 1 juli. De betaling kan plaatsvinden na deze datum, zolang de verbouwing maar afgerond is voor deze datum. 

Geldt niet alleen voor verbouwingen

Het verlaagde tarief geldt voor verbouwingen en renoveren van uw woonhuis. Zoals eerder al omschreven heeft de verlaging van de BTW ook betrekking op het aanleggen van de tuin. Het isoleren van het huis valt tevens onder de regeling. Ook voor het stukadoren en het schilderen van het huis kunt u profiteren van de belastingkorting. Zelfs voor het laten behangen van de muren mag u 6 procent rekenen.

Plannen om uw huis te verbouwen of te verfraaien? Probeer om nog in het voorjaar de werkzaamheden af te ronden. Indien het werk nog wel iets uitloopt, is er nog ruim de tijd om de werkzaamheden wel vóór 1 juli af te ronden.

Naar mobiele navigatie