18 februari 2015

Verder gedaalde hypotheekrente - Wat kost een huis van 200.000 euro per maand?

De hypotheekrentes zijn in 2014 sterk verlaagd. In 2015 wordt de dalende lijn doorgezet. Maar wat betekent dat voor uw portemonnee?

De hypotheekrentes zijn in 2014 sterk verlaagd. In 2015 wordt de dalende lijn doorgezet. Voor een percentage onder de 3 procent kunt u al een hypotheek afsluiten met een rentevast periode van 10 jaar. Om inzichtelijk te maken hoe goedkoop er tegenwoordig een huis gekocht kan worden, rekenen wij voor u uit welke maandlasten u kunt verwachten bij het kopen van een huis van 200.000 euro.

De afgelopen zeven jaren hebben huiseigenaren een sterke waardedaling van hun huis voor hun kiezen gekregen. De dalende trend lijkt nu doorbroken. Er worden weer meer huizen verkocht en ook tegen steeds hogere bedragen. De opleving van de huizenmarkt wordt mede ingegeven door de zeer lage hypotheekrente. Voor iets meer dan 2 procent kunt u al kiezen voor een rentevast periode van vijf jaar. Wilt u de lage hypotheekrente voor een langere periode vastzetten? Een periode van 10 jaar betaal u maar iets meer voor.

Gegarandeerde aflossing van de hypotheek op de einddatum

Tot 2013 zijn er veel hypotheken afgesloten waarbij de aflossing van de hypotheek afhankelijk werd gemaakt van ontwikkelingen op de beurs. Een andere populaire hypotheekvorm was de aflossingsvrije hypotheek. In deze hypotheekvorm vinden er helemaal geen aflossingen plaats. De huidige hypotheekvormen garanderen een volledige aflossing op de einddatum. U kunt beter een huis kopen die u in dertig jaar gaat aflossen dan een huis huren waarvoor u een levenslang stijgende huur moet betalen. Om inzicht te geven in de mogelijkheden rekenen wij voor wat een hypotheek van 200.000 euro aan maandlasten geeft.

Wat kost een huis van 200.000 euro aan maandlasten?

De hoogte van de lasten is afhankelijk van meerdere factoren die verschillen per persoon. Welke hypotheekvorm wordt er bijvoorbeeld gekozen en hoe hoog is de premie voor de eventuele overlijdensrisicoverzekering? Vanuit de inventarisatie door de hypotheekadviseur kan bijvoorbeeld blijken dat er ook een tekort is aan inkomen na pensionering of bij arbeidsongeschiktheid. Indien wij bijkomende factoren buiten beschouwing laten is er wel een indicatie te geven van de hoogte van de hypotheeklasten. Omdat de annuïteitenhypotheek de populairste hypotheekvorm is, gaan we in de voorbeeldberekening uit van deze hypotheekvorm.

Stel, u gaat een hypotheek afsluiten met een looptijd van 30 jaar. Omdat de rente nu zo laag is, kiest u voor een rentevast periode van 10 jaar tegen 3 procent. Uitgaande van deze gegevens komt de maandlast uit op bruto 843 euro. Dit bedrag is deels aftrekbaar van het inkomen. Door tussentijdse aflossingen daalt het fiscaal voordeel langzaam. Bijkomende kosten bij het afsluiten van de hypotheek en bijvoorbeeld de premie voor de overlijdensrisicoverzekering zijn buiten beschouwing gelaten.

Zodra de rente weer gaat stijgen gaat het duurder worden om een huis te kopen. Uitgaande van een hypotheekrente van 5 procent komt de bruto maandlast in ons voorbeeld uit op 1.074 euro.

Naar mobiele navigatie