08 april 2016

Vergelijken loont bij het afsluiten van een hypotheek

Een jong gezin kan 900 tot 2.100 euro per jaar besparen door te “shoppen” bij het aanschaffen van financiële producten.

Volgens de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) kan een jong gezin 900 tot 2.100 euro per jaar besparen door te “shoppen” bij het aanschaffen van financiële producten. Oudere echtparen kunnen zelfs tot 2.400 euro besparen. Door de lage hypotheekrentes van dit moment kan er vooral op hypotheken flink bespaard worden. Door een onafhankelijke adviseur in te schakelen kunt u het vergelijken overlaten aan een professionele adviseur.

ACM heeft het goedkoopste, het gemiddelde en het duurste aanbod van verschillende financiële producten vergeleken. Vooral het verschil bij hypotheken en autoverzekeringen zijn verrassend groot. De duurste autoverzekering is bijna 500 euro duurder dan de goedkoopste. Bij hypotheken loopt het verschil zelfs op tot 550 euro.

Hoeveel kunt u besparen?

De omvang van de besparing verschilt per gezin. Het maakt bijvoorbeeld een groot verschil wanneer uw hypotheek is afgesloten en met welke rentevaste periode. Op de meest uitgebreide autoverzekering (WA/casco) kunt u meer besparen dan op een auto die enkel WA-verzekerd is. Toch moet de focus niet liggen op het besparen. Bij verzekeringen en hypotheken moet er goed gelet worden op de kwaliteit van het product. Online kunt u verzekeringen en hypotheken afsluiten, maar bieden ze ook de juiste kwaliteit?

Verschillen in hypotheekrentes zijn groot

In vergelijking met een paar jaren geleden kiezen steeds meer consumenten voor onafhankelijk advies in plaats van advies bij een bank. Dit is voor de portemonnee slim om te doen. De verschillen in de hoogte van de hypotheekrentes zijn namelijk groot. U kunt al een NHG hypotheek afsluiten voor 1,9 procent bij een rentevaste periode van 10 jaren. De duurste geldverstrekker brengt 2,5 procent in rekening. Een verschil van 0,6 procent komt voor een hypotheek van 225.000 euro uit op een verschil in maandlasten van 112,50 euro.

Ook verschillen in de voorwaarden kunnen groot zijn

Bij het kiezen van een hypotheek wordt er hoofdzakelijk gelet op de hoogte van de te betalen hypotheekrente. Toch is het belangrijk om ook goed te kijken naar de voorwaarden. Met de huidige lage rente is de mogelijkheid om de hypotheek mee te verhuizen bijvoorbeeld een aantrekkelijk voordeel. Als de hypotheek de zogenaamde verhuisregeling bevat, kunt u de hypotheek meenemen bij het kopen van een ander huis.

Bij het afsluiten van een hypotheek is het belangrijk om goed advies in te winnen. U staat namelijk op het punt om een zware financiële verplichting aan te gaan voor tientallen jaren. De hypotheek die u afsluit moet dus goed bij u en uw toekomstplannen passen.

Naar mobiele navigatie