02 juni 2017

Verkeerd omgaan met geld is erfelijk

Goed met geld omgaan moet je als kind al leren. Een slechte financiële opvoeding kan zorgen voor schulden op latere leeftijd.

Geldproblemen lijken besmettelijk. Als ouders geldproblemen hebben, brengen ze vaak ook kinderen groot met dezelfde problemen. Het kan zelfs via de genen overgedragen worden.

Hoe je met geld omgaat moet je leren. Je hebt het namelijk meestal maar beperkt beschikbaar. Als je geld krijgt gaat het gelijk om een groot bedrag in één keer. Hier moet je ook weer een maand mee kunnen doen. Het lijkt eenvoudig, maar het is wel aangeleerd gedrag. Daarnaast is er ook nog een zogenaamd “schulden-gen”.

Financieel opvoeden moet wel gebeuren

Kinderen hoeven op jonge leeftijd nog niet samen met jou de administratie doen. Ook met zakgeld kunnen de eerste stappen in het besef van de noodzaak van het hebben van geld al worden bijgebracht. Zakgeld dezelfde dag nog uitgeven kan, maar kinderen moeten wel beseffen dat daar nadelen aan zitten. De rest van de week heb je namelijk niets meer te besteden. Een grote uitgave moet je meerdere weken voor sparen. Het is eigenlijk een echt huishouden, maar dan in het klein. Dit is een belangrijk onderdeel van het financieel opvoeden.

Kinderen uit een gezin met schulden hebben een grotere kans op schulden

Uit een onderzoek uit 2011 blijkt dat kinderen die opgegroeid zijn in armoede één tot vier keer meer kans hebben op armoede zodra ze volwassen zijn. Mensen in armoede hebben hun geldzaken vaak zelf niet onder controle en kunnen hierin geen les geven aan de kinderen. De aangeleerde manier van geld besteden gaan de kinderen als normaal ervaren en ze zullen het gedrag kopiëren.

Focus niet leggen op besteden van geld

Kinderen die opgegroeid zijn in armoede hebben de focus vaak verkeerd liggen. Als ze geen geld hebben zijn ze eerder bereid om van anderen te lenen. Daarnaast zijn ze vooral gericht op uitgeven en niet op sparen. Op jonge leeftijd moet het besef er al zijn dat je geen geld kunt besteden als je het niet hebt. In een uitzonderingsgeval kun je een keer lenen, maar normaal gesproken moet een aankoop uitgesteld worden als er geen spaargeld is. In een huishouden liggen er altijd hoge kosten op de loer. Dingen kunnen namelijk stuk gaan. De conclusie is dat je altijd spaargeld achter de hand moet hebben. Helaas is dit voor veel huishoudens een lastige opgave.

Zijn schulden erfelijk?

Amerikaanse wetenschappers hebben in 2010 het schulden-gen ontdekt. Mensen met dit gen hadden in het onderzoek gemiddeld een hogere schuld op hun creditcard. Ze zijn impulsiever dan mensen zonder het gen. Ook zijn ze bereid om meer risico’s te nemen. Dit kan goed uitpakken, maar er kunnen ook schulden door ontstaan.

Naar mobiele navigatie