03 februari 2016

Verkoopt een huis met een groen energielabel beter?

Uit onderzoek‎ blijkt dat een groen energielabel zorgt voor een hogere verkoopprijs van huizen en voor een snellere verkoop.

Bij het verkopen van een huis is het tegenwoordig verplicht om een energielabel van het huis te verstrekken aan de kopers. Uit onderzoek van het VastgoedLAB van de Tias Business School‎ blijkt dat een groen energielabel zorgt voor een hogere verkoopprijs van huizen en voor een snellere verkoop.

Sinds 1 januari 2015 hebben huizen een voorlopig energielabel. Deze is gebaseerd op gegevens die bekend zijn over de woning. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het bouwjaar, de oppervlakte van het huis en het woningtype. Het voorlopige energielabel is dus een inschatting. Het is aan de huiseigenaren om het om te zetten naar het definitieve label.

Wanneer krijgt u welk energielabel?

De meest “groene” huizen krijgen het energielabel A. De minst energiezuinige huizen krijgen label G opgeplakt. Na het ontvangen van de voorlopige versie moet online een aantal vragen beantwoord worden. Aan de hand van de antwoorden wordt bepaald wat het werkelijke label gaat worden. Kopers kunnen met het label een inschatting maken van de hoogte van de energielasten.

Energielabel A levert gemiddeld 12.000 euro extra op

Er is onderzocht hoeveel invloed de waardering op het energielabel heeft ten opzichte van de gemiddelde verkoopprijs. Een huis met energielabel A levert 12.000 euro meer op dan de gemiddelde verkoopprijs. Huizen met energielabel G zitten ruim 13.000 euro onder de gemiddelde prijs. Ook duurt de verkoop van deze huizen gemiddeld 70 dagen langer. Er zijn uiteraard meer factoren die meespelen, maar het geeft wel een indicatie van de verschillen tussen het beste en het slechtste energielabel.

Hoe komt u aan een definitief energielabel?

U kunt het definitieve energielabel online aanvragen. Het inloggen gaat met uw DigiD. De gegevens die zijn vastgesteld over de woning moet u eerst controleren en eventueel aanpassen. Er kunnen bewijzen van energiebesparende maatregelen worden opgevraagd. Dit kan zijn een foto van het toestel, een bouwtechnisch rapport of een factuur waar de investering uit blijkt. Tot slot kunt u een deskundige selecteren voor de verdere afwikkeling. Na het versturen wordt uw verzoek in behandeling genomen.

In het huis investeren om een beter energielabel te krijgen

Bij het verkopen van uw huis is het dus van belang om een zo goed mogelijke inschaling op het energielabel te krijgen. Toch moet de invloed van het energielabel niet overschat worden. Een energiebesparende investering moet wel het gewenste effect hebben op de vermoedelijke verkoopprijs van het huis. Een investering van duizenden euro’s zorgt vaak niet voor een vergelijkbare stijging van de verkoopprijs. Overleg met de makelaar wat wijsheid is.

Huiseigenaren die de energierekening omlaag willen hebben, kunnen investeren in energiebesparende of energieopwekkende oplossingen. Kijk dan ook eens op rvo.nl van de Rijksoverheid voor de mogelijkheden voor een subsidie.

Naar mobiele navigatie