07 april 2017

Voordelen van variabele hypotheekrente

Je kunt ervoor kiezen om de hypotheekrente voor een bepaalde periode vast te zetten. Een variabele rente heeft ook voordelen.

Een variabele hypotheekrente wil zeggen dat je geen vaste hypotheekrente over je hypotheekschuld betaalt. Het heeft voordelen, maar op langere termijn kan het duurder uitpakken.

De hypotheekrente vastzetten voor 5 jaar of zelfs 30 jaren heeft voordelen. Je verlaagt je maandlasten door te gaan voor de variabele hypotheekrente. Aan variabele hypotheekrente betaal je nu ongeveer 1,5 tot 2 procent. Bij het kiezen voor een NHG hypotheek met een rentevaste periode van 30 jaar zit je op 2,6 tot 4 procent. In maandlasten een groot verschil, maar het probleem is dat je de ontwikkeling van de rente niet kunt voorspellen.

Wat zijn de voordelen van een variabele hypotheekrente?

Fantastisch toch! Over een hypotheekschuld van 200.000 euro betaal je maandelijks 250 euro aan hypotheekrente (uitgaande van 1,5 procent aan variabele hypotheekrente). De lasten houd je op deze manier laag. Wat misschien nog gunstiger is, is dat de rentelasten mogelijk nog verder zakken. Bij een verdere daling van de hypotheekrente zakt ook de variabele hypotheekrente. Dit betekent ook weer dat je waarschijnlijk na de verlaging weer kunt kiezen voor een lagere rente voor een langere rentevaste periode. Zo bespaar je eenvoudig.

De besparing is groot, tot de rente stijgt!

Het feest is over zodra de marktrente weer stijgt. De hoogte van de variabele hypotheekrente is namelijk afhankelijk van de ontwikkelingen van de marktrente. Bij een verlaging van deze rente is het logisch dat de variabele hypotheekrente ook zakt, maar het hoeft niet. De geldverstrekker waar je de hypotheek afsluit berekent een verhoging op de marktrente. Het staat de geldverstrekker vrij om de variabele hypotheekrente te verhogen. Ook als de marktrente hiertoe geen aanleiding geeft. Het is niet de reguliere manier van werken, maar het kan. Het hoeft ook geen probleem te zijn. Je kiest op dat moment alsnog voor een lange rentevaste periode. Toch?

Nadelen van een variabele hypotheekrente

Je kunt op ieder willekeurig moment voor een rentevaste periode van bijvoorbeeld 20 of 30 jaar kiezen. Toch kun je onvoordelig uit zijn. Zodra de hypotheekrente de stijgende trend weer oppakt, kan het vooral hard gaan met de langlopende rentevast periodes. Je kunt nu bijvoorbeeld voor 20 jaren vastzetten tegen 2,5 procent. Zodra de stijgende trend weer wordt opgepakt is de hypotheekrente mogelijk gestegen naar 2,75 procent. Het lijkt in percentage een klein verschil, maar reken maar eens uit hoeveel je meer betaalt over een periode van 20 jaren.

De rente voor een langere tijd vastzetten geeft meer rust en stabiele maandlasten.

Hierbij moet wel worden aangetekend dat huizenkopers die jaren geleden hun huis gekocht hebben het beste uit zijn met een variabele hypotheekrente. Ze hebben alle renteverlagingen mee kunnen pikken en kunnen wachten tot de rente weer gaat stijgen. Als je nu een huis koopt kun je niet meer verwachten dat de hypotheekrentes sterk dalen. Zoveel ruimte zit er namelijk niet meer in. De hypotheekrentes zijn al historisch laag.

Naar mobiele navigatie