30 december 2015

Waarom is de premie voor de autoverzekering sterk afhankelijk van de postcode?

Voor een verzekeringsmaatschappij maakt het verschil of u in Amsterdam of Zeeland woont. Waarom eigenlijk?

De premie voor de autoverzekering is afhankelijk van meerdere factoren. Het maakt bijvoorbeeld een groot verschil of u tien jaren schadevrij heeft gereden of meerdere schades veroorzaakt hebt in de afgelopen jaren. Ook het gewicht, de cataloguswaarde en de leeftijd van de auto kunnen zwaar meewegen. Uw postcode is vaak ook een zwaarwegende factor. Waarom maakt het voor de verzekeraar verschil of u in Amsterdam of in Zeeland woont?

De mate waarin risicofactoren meewegen, verschilt per verzekeraar. Sommige verzekeraars hanteren zeer hoge premies voor jonge bestuurders tot 24 jaar. Andere verzekeraars kiezen ervoor om voor bepaalde autotypes extra hoge premies te rekenen, omdat er naar verhouding meer schades mee gereden worden. Veel verzekeraars laten de postcode zwaar meewegen. In de Randstad ligt de premie gemiddeld (veel) hoger in vergelijking met het platteland.

Wat zegt de postcode over het risico dat verzekeraars lopen?

Een automobilist in de Randstad heeft een grotere kans op schade in vergelijking met automobilisten in regio’s met minder verkeer. Ook is de kans op een parkeerschade groter in regio’s met naar verhouding minder parkeerruimte en meer verkeer. De stelling klopt natuurlijk niet volledig. Iemand met een postcode uit een “rustige” regio, kan wel hoofdzakelijk rijden in stedelijke gebieden. Verzekeraars kijken bij de premiestelling naar gemiddelden. De gemiddelde kans op schade is groter in bepaalde postcodegebieden.

Kans op schade is vooral afhankelijk van het rijgedrag

De kans op schade wordt vooral bepaald door het rijgedrag. Hier wordt door verzekeraars ook rekening mee gehouden. De te betalen premie is vooral afhankelijk van het aantal schadevrije jaren. Dit is niet gelijk te stellen met het rijgedrag, maar het zegt wel iets over het rijgedrag. Iemand die tien schadevrije jaren heeft opgebouwd, heeft bewezen schadevrij te kunnen rijden. Een automobilist die jaarlijks maar een paar duizend kilometers rijdt, heeft een kleinere kans op schade. Hier wordt niet naar gekeken met betrekking tot de schadevrije jaren.

Hoe kunt u voorkomen dat u teveel betaalt?

Alle verzekeraars hanteren hun eigen beleid. Om te komen tot de verzekering met de beste voorwaarden en de laagste premie, moet er vergeleken worden. Hierbij moet er rekening worden gehouden met de voorwaarden. U kunt verzekeringen online vergelijken, maar verzekeringen moet u niet alleen vergelijken aan de hand van de premie. De premie van een bepaalde verzekeraar kan laag zijn, maar krijgt u ook een goede verzekering en service voor het geld?

Verzekeren blijft maatwerk. U moet voorkomen dat er bij schade blijkt dat u de auto niet goed verzekerd heeft. Automobilisten in de duurdere postcodegebieden kunnen vaak een premievoordeel behalen door over te stappen naar een, voor de regio, goedkopere verzekeraar.

Naar mobiele navigatie