09 november 2016

Wat houdt de verzekeringskaart in?

De verzekeringskaart biedt inzicht en overzicht. Je kunt in één oogopslag zien of iets verzekerd is op de polis of niet. Maar het beantwoordt waarschijnlijk niet al jouw vragen.

Polisvoorwaarden van schadeverzekeringen zijn vaak moeilijk leesbare droge stof. De verzekeringskaart moet meer duidelijkheid bieden. Wat houdt het in en wat heb je er aan?

Verzekeraars bieden op de website per product verzekeringskaarten aan. Dit is een overzicht met de belangrijkste kenmerken van de verzekering. De kracht is het overzichtelijk maken van wat er verzekerd is en wat juist niet. Dit kun je ook nalezen in de polisvoorwaarden, maar deze zijn minder toegankelijk. In de polisvoorwaarden ben je vaak al minuten bezig om op te zoeken waar je de gewenste informatie kunt vinden.

Wat heb jij als verzekerde aan de verzekeringskaart?

Je kunt het zien als een online a4-tje waarin je snel kunt zien wat je aan de verzekering hebt. Per product is er een verzekeringskaart gemaakt. Ook logisch, want de autoverzekering is niet te vergelijken met bijvoorbeeld de inboedelverzekering. Stel, je hebt voor jouw auto de meest beperkte dekking gekozen, de WA-verzekering. Je hebt schade aan je eigen auto en je wilt weten of dit verzekerd is. In één oogopslag kun je zien dat jouw verzekering er geen dekking voor biedt. De kracht van de verzekeringskaart zijn de pictogrammen die eigenlijk de antwoorden op vragen al geven.

Zijn de polisvoorwaarden nu overbodig?

De verzekeringskaarten bieden hulp om inzicht te krijgen. Voor detailinformatie over de dekking en de verzekering zijn de polisvoorwaarden onmisbaar. Wil je bijvoorbeeld weten of er bij schade aan jouw auto uit wordt gegaan van de nieuwwaarde van de auto of de dagwaarde? Dit soort informatie gaat meer de diepte in en kun je de verzekeringskaart niet voor raadplegen.

De verzekeringskaart kan gebruikt worden voor:

  • In één oogopslag zien wat er verzekerd is
  • Waar is geen dekking voor in de verzekering?
  • Waar moet je op letten? Dit zijn afhankelijkheden waar je meer informatie over kunt inwinnen. Bijvoorbeeld als je spullen leent van de buurman, dan is het geleende maar beperkt verzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.
  • Andere belangrijke kenmerken van de verzekering

Bieden alle verzekeraars de verzekeringskaart aan?

De verzekeringskaart is op 1 januari geïntroduceerd. Verzekeraars hebben tot 31 december 2016 de tijd om de kaarten online te zetten. Het gaat om 15 typen verzekeringen, waaronder de meest gebruikelijke schadeverzekeringen. Het is geen standaard overzicht. Iedere verzekeraar past de verzekeringskaart aan op de eigen producten. Dit maakt het vergelijken ook eenvoudiger.

Naar mobiele navigatie