16 augustus 2017

Wat keert een verzekeraar uit bij stormschade?

Door storm kun je een flink schade oplopen aan bijvoorbeeld jouw huis of je auto. Keert de verzekeraar deze schade uit, of draag je de kosten van herstel zelf?

Het weer wordt steeds extremer. Schade door hagel en storm komt steeds vaker voor en ook in een hevigere vorm. Wat keert de verzekeraar uit?

Bijvoorbeeld de opstalverzekering en de autoverzekering keren ook uit bij schade door weersomstandigheden zoals storm en bliksemschade. Toch is dat niet altijd zo. Het ligt er wel aan welke dekking je gekozen hebt. Voor de opstalverzekering geldt er vaak ook nog een extra eigen risico bij bijvoorbeeld schade door storm. Wat krijg je uitgekeerd van de verzekeraar?

Stormschade aan jouw huis – Wat nu?

Bij schade door storm is de eerste prioriteit om verdere schade te voorkomen. Bijvoorbeeld bij een deels afgeblazen dak moet je er eerst voor zorgen dat het dak weer dicht wordt gemaakt. Dit hoef je niet zelf te doen, daarvoor schakel jij de verzekeraar in. Bij een huurhuis bel je gelijk met de verhuurder. Zij zullen ervoor zorgen dat hulp wordt ingeschakeld. Maak gelijk foto’s van de schade. Dit kan later van pas komen bij de schadeafwikkeling. De meeste opstalverzekeringen bieden dekking tegen schade. Er geldt vaak wel een extra eigen risico van bijvoorbeeld 0,2 procent van de herbouwwaarde, met bijvoorbeeld een minimum van 225 euro en een maximum van 500 euro.

Ook stormschade aan inboedel verzekerd

Ook je inboedel kan beschadigd raken door storm. Je huis is bijvoorbeeld door stormschade niet meer waterdicht, dus komt regenwater of zelfs hagel ook in jouw huis. De schade kun je indienen op de inboedelverzekering. Schade aan het huis zelf valt onder de opstal. En alles in jouw huis dat niet vastgenageld zit aan het huis valt onder de noemer inboedel.

Is stormschade aan de auto verzekerd?

Stormschade is verzekerd als je auto WA beperkt casco of WA casco verzekerd is. Bij uitsluitend de WA verzekering wordt de schade niet uitgekeerd door de verzekeraar. Onder stormschade wordt onder andere verstaan het omvallen van een boom door een storm. In de meeste gevallen zal hierbij sprake zijn van een total loss. Bij schade zal de verzekeraar vaak een expert inschakelen om de hoogte van het schadebedrag vast te stellen.

Hoe zit het met de caravan en stormschade?

Ook op de caravanverzekering kan het meeverzekerd zijn. In het verleden was het een standaarddekking, maar verzekeraars maken er steeds vaker een aanvullende dekking van. Stormschade komt namelijk nogal eens voor. Vooral op vakantie in bepaalde delen van Europa heb je een verhoogde kans op hagel- en stormschade. Het gebied rond het populaire Gardameer is bijvoorbeeld een plek waar vaak schades ontstaan aan caravans.

Naar mobiele navigatie