01 maart 2017

Wat keert mijn verzekering uit bij stormschade?

Schade door storm aan je woonhuis is verzekerd op de opstalverzekering. Schade aan je auto is vaak ook verzekerd op de autoverzekering, maar niet altijd.

Vorige week woedde er een heftige storm over Nederland. Achteraf viel de schade gelukkig mee. Wat keert jouw verzekeraar uit bij stormschade?

Storm en andere weersomstandigheden kunnen zorgen voor flinke kosten. Schade aan je huis kun je claimen op de opstalverzekering. Voor schade aan je auto kun je eventueel terecht bij de autoverzekeraar. Hetzelfde geldt eventueel voor de caravan en de camper. Zelfs de aansprakelijkheidsverzekering biedt dekking tegen stormschade.

Schade aan je huis door een storm

Een eerste voorwaarde voor een uitkering door storm is uiteraard dat er sprake is van een storm. Dit wordt gemeten en vastgesteld door het KNMI. Storm kan flinke schade aan je huis veroorzaken. Wat dacht je van een stukgewaaide dakkapel. Naast de dakkapel zelf kan het dak mogelijk ook nog op andere plekken zwaar beschadigd raken. Vaak hanteren verzekeraars wel een eigen risico van 2 promille van het verzekerd bedrag. Verzekeraars hanteren vaak een minimaal eigen risico van 225 euro en een maximum van bijvoorbeeld 500 euro. Dit komt nog bovenop het standaard eigen risico.

Is stormschade aan jouw auto verzekerd?

Je auto kan zwaar beschadigd raken door storm. Door afvallende takken kan je auto zo zwaar beschadigd raken dat herstellen niet meer mogelijk is. Je krijgt schade door storm uitgekeerd als je gekozen hebt voor de WA beperkt casco of voor de WA casco verzekering. Auto’s die uitsluitend WA verzekerd zijn volgt dus geen uitkering voor. Ook logisch, want in deze verzekering is alleen het aansprakelijkheidsrisico verzekerd. In de polisvoorwaarden kun je lezen hoe het geregeld is met het eigen risico. Verzekeraars houden namelijk van elkaar afwijkende voorwaarden aan.

Is mijn caravan of camper verzekerd tegen stormschade?

Een camper is een motorrijtuig die je net als de auto op verschillende manieren kunt verzekeren. Ook hierbij geldt dat er geen uitkering volgt als de camper uitsluitend WA verzekerd is. Bij de uitgebreidere verzekeringsvormen geldt er meestal een uitkering. Als je caravan WA casco (all risks) verzekerd is, volgt er een uitkering bij stormschade. Bij beperktere dekkingen is het nog maar de vraag of er een vergoeding volgt. Op de polis of in ieder geval in de polisvoorwaarden staat of stormschade verzekerd is.

Is storm ook verzekerd op je aansprakelijkheidsverzekering?

Wist jij dat je ook aansprakelijk gesteld kunt worden voor schade veroorzaakt door jouw eigen woning? Als er bij storm een dakpan van je huis afwaait en een voetganger raakt, ontstaat er een probleem. Als eigenaar van het huis ben je aansprakelijk voor deze schade. Gelukkig kun je de claim weer neerleggen bij de verzekeraar waar de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is afgesloten.

Naar mobiele navigatie