21 juli 2017

Wat moet je weten over de creditcard?

Een creditcard is handig voor online aankopen en voor op vakantie, maar deze manier van betalen heeft ook nadelen.

De creditcard biedt comfort en gemak, vooral tijdens de vakantie. Toch heeft de creditcard ook valkuilen. Wat moet je er echt over weten?

Een creditcard is voor veel mensen het beginpunt van financiële problemen. Banken verstrekken de kaarten graag aan de klanten, want de bank kan er flink geld mee verdienen. Consumenten die er niet op de juiste manier mee omgaan bouwen een schuld op, waarover de banken een rente van 12 procent of meer in rekening brengen. Al je er op de juiste manier mee omgaat, vallen de kosten mee.

Wat is een creditcard?

Met een creditcard kun je betalingen verrichten die niet direct van jouw banktegoed worden afgeschreven. Je bouwt eigenlijk een schuld op bij de bank die je aan het eind van de maand in één keer weer kunt terugbetalen. De bank schiet het bedrag eigenlijk voor. De creditcard wordt internationaal geaccepteerd, dus vooral voor een vakantie naar het buitenland is het meenemen van een creditcard zeker een aanrader. Naast gemak kan de creditcard ook een boel ellende geven.

Hoe houd je de kosten laag?

Een creditcard kan gratis verstrekt worden of je betaalt er een bedrag per jaar voor. Afhankelijk van welke creditcard je kiest, kun je voor twee tientjes per jaar al een creditcard hebben of zelfs gratis. Zolang je ervoor zorg dat de schuld op de creditcard aan het eind van de maand weer wordt aangezuiverd is er niets aan de hand. Het hoge rentepercentage ben je dan niet verschuldigd.

Hoe betaal je met de creditcard?

Tijdens de vakantie kun je de creditcard gewoon gebruiken voor het verrichten van betalingen of het pinnen van geld. Voor het kopen op het internet biedt de kaart ook gemak. Met je creditcardnummer, de vervaldatum en de validatiecode kun je eenvoudig betalingen uitvoeren. Bij online aankopen ben je met de kaart ook beter beschermd. Komt het gekochte product niet aan? Dan haal je de betaling gewoon terug. Ook zijn aankopen verzekerd als ze betaald zijn met de creditcard. Verdiep je wel goed in de voorwaarden die gelden.

Wat zijn de grootste nadelen van een creditcard?

Voor sommige aankopen heb je geen bescherming van een pincode. Iemand die jouw creditcard steelt kan ermee betalen. Ook de hoge rentes die banken rekenen zijn een groot nadeel. Daar heb je geen last van als je aan het eind van de maand het bedrag weer terugstort, maar zorg er wel voor dat je het bedrag beschikbaar hebt. Een rente van bijvoorbeeld 13 procent over een paar duizend euro kan flink oplopen. Pin liever met je reguliere bankpas. Je bent namelijk kosten verschuldigd over pinopnames.

Kortom, de creditcard biedt gemak, maar heeft wel een duidelijke keerzijde. Pas op hoeveel je uitgeeft en de nadelen vallen mee. Zorg dat je de kaart niet verliest. Gebeurt dat wel? Bel gelijk de bank om de kaart te blokkeren.

Naar mobiele navigatie