25 maart 2016

Wat rekenen banken voor het rood staan?

Rood staan is één van de duurste vormen van krediet! Gelukkig zijn er vaak ook alternatieven.

Eigenlijk vreemd! De spaarrentes zijn de afgelopen jaren meer dan gehalveerd en de te betalen rente voor het rood staan is nog steeds op het oude niveau. Bij roodstand gaat het vaak om relatief kleine bedragen, maar opgeteld gaat het om procentueel hoge heffingen. Banken brengen namelijk tot 14 procent in rekening.

Maandelijks een paar dagen rood staan merkt u nauwelijks in de portemonnee. Het gaat vaak maar om een paar euro aan kosten. In euro’s uitgedrukt lijkt het mee te vallen, maar het is een kostbare manier van geld lenen.

Lage spaarrente, dus ook een lage leenrente

De Consumentenbond roept banken op om de rentes voor het rood staan te verlagen. Het Europese rentebeleid wordt aangegrepen om de spaarrentes te verlagen. Het is logisch dat ook de rente voor het uitlenen wordt verlaagd. Vrijwel alle betaalrekeningen hebben de mogelijkheid om rood te staan, en het overkomt iedereen wel eens. Er worden lage spaarrentes gehanteerd. Het is wel zo eerlijk om ook bij het uitlenen redelijke kosten in rekening te brengen.

Wat kost rood staan per bank?

Wij waren benieuwd wat de grote Nederlandse banken in rekening brengen voor het rood staan op de betaalrekening. Voor de vergelijking zijn wij uitgegaan van de debetrente over een limiet van 1.000 euro.

Wat kost rood staan bij:

  • Rabobank: 12,9 procent
  • ING: 13,9 procent (uitgaande van Kwartaallimiet)
  • ABN Amro: 13,7 procent
  • SNS Bank: 11 procent

Waarom zijn de rentelasten zo hoog?

In een interview met het Financieel Dagblad heeft de ING aangegeven dat de rente zo hoog is door de omvang van het risico. Consumenten die geen reguliere lening kunnen krijgen, gaan via de betaalrekening geld lenen bij de bank. Volgens de bank lopen ze voor dit geld extra risico, want vaak krijgen ze het uitgeleende geld niet weer terug. Uiteraard is dit voor banken ook een manier om extra inkomsten binnen te krijgen. Het CBS heeft al een keer cijfers gepubliceerd waaruit blijkt dat Nederlanders maandelijks 11 miljard euro rood staan. Dit zijn dus hoge extra inkomsten voor banken.

Voorkom roodstand!

Rood staan is één van de duurste vormen van krediet. Mocht u tijdelijk meer bestedingsruimte willen, dan kunt u beter kiezen voor bijvoorbeeld een doorlopend krediet. De rente op deze leningen is aanzienlijk lager. Dit vereenvoudigt het terugbetalen ook weer. Iedere maand een paar dagen of weken rood staan gaat u op jaarbasis tientallen of zelfs honderden euro’s kosten. Kies liever voor een goedkopere vorm van krediet.

Naar mobiele navigatie