28 december 2016

Wat zijn de gevolgen van stijgende hypotheekrentes?

De hypotheekrentes zijn aan het stijgen. Dit heeft gevolgen voor toekomstige huizenkopers, maar ook voor de huidige huiseigenaren.

In de laatste weken van 2016 hebben twaalf geldverstrekkers de hypotheekrentes verhoogt. De stijgende lijn lijkt door te zetten. Wat zijn de gevolgen?

De afgelopen jaren hebben de hypotheekrentes steeds nieuwe records gebroken. Meerdere keren kon je in de media lezen dat de hypotheekrentes een nieuw laagterecord gevestigd hadden. Het moest een keer stoppen, en dat is in het laatste kwartaal van 2016 gebeurd. Eind 2016 staan de hypotheekrentes nog steeds zeer laag maar hoe gaat het zich ontwikkelen, vragen veel huiseigenaren zich af.

Voor wie zijn de stijgende hypotheekrentes erg?

Voor Nederlanders die graag een huis willen kopen, lijkt het zaak om niet meer aan de zijlijn af te wachten. Dat geldt in meerdere opzichten. De huizenprijzen zijn namelijk sterk aan het stijgen en de hypotheekrentes lijken hetzelfde te doen. Potentiële kopers die hun slag nog niet kunnen slaan moeten toezien hoe de hypotheekrentes stijgen. Ook huiseigenaren die een aflopende rentevaste periode in de hypotheek hebben zijn niet blij met de stijgende rentes.

Blijven de rentes ook in 2017 stijgen?

Daar valt weinig over te zeggen. Het vreemde is dat de stijgingen van de hypotheekrentes niet ontstaan door een stijging van de kapitaalmarktrente. Deze rente vormt namelijk de basis van de hypotheekrente. Als de kapitaalmarktrente stijgt, kun je wachten op een verhoging van de hypotheekrentes. Maar de kapitaalmarktrente daalt juist. Doordat er geen lijn op te trekken is, kan de toekomst ook niet voorspeld worden wat betreft de hoogte van de hypotheekrente.

Wat kun je als huiseigenaar het beste doen?

Staat jouw hypotheekrente nog maar voor een korte periode vast? Je kunt alvast in actie komen nu de rentes nog laag zijn. Je kunt de lopende rentevaste periode openbreken. Hier wil de bank aan meewerken, maar ze gaan waarschijnlijk wel een boeterente bij jou in rekening brengen. De boeterente is een vergoeding voor de bank om het financiële verlies door het beëindigen van de rentevaste periode te compenseren. Een andere optie is rentemiddeling. In dit geval wordt de huidige rentevaste periode vermengd met een nieuwe rentevaste periode uitgaande van de huidige lage hypotheekrente. Op deze manier kun je gedeeltelijk van de lage rente profiteren, zonder het betalen van een boeterente.

Ga je de komende jaren een huis kopen?

Wat betreft de hypotheekrente en de huizenprijzen is het nu een goed moment om de huizenmarkt te betreden. Maar wat als je het financieel nog niet aan kunt, of het nog gewoon te vroeg is? De hypotheekrentes zullen waarschijnlijk niet exploderen. De rentestand blijft vermoedelijk nog wel een tijdje laag. Je moet in ieder geval nu niet in paniek een huis kopen. Het blijft een kwestie van afwegen en de beste woning voor jezelf selecteren. Je kunt beter nog wachten met kopen dan nu kopen terwijl je er nog niet klaar voor bent.

Naar mobiele navigatie