13 januari 2017

Wat zijn de grootste nadelen van private lease?

Met private lease kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Je maandlasten staan namelijk vast. Maar zijn die maandlasten niet aan de hoge kant?

De automerken maken veel reclame voor private lease. Met overzichtelijke maandelijkse bedragen kun je een auto leasen. Maar let op de financiële nadelen.

In een nieuwe auto rijden voor een vast bedrag per maand. Je hoeft de auto niet zelf te verzekeren en het leasebedrijf zorgt ook voor het betalen van de wegenbelasting en het onderhoud. Jij hoeft alleen tanken en het leasebedrag maandelijks overmaken. De kosten per maand uitgedrukt lijken aantrekkelijk, maar reken eens uit wat je over de gehele looptijd betaalt? En er kleven nog meer nadelen aan private lease.

Nadeel #1 – Het zijn langlopende contracten

Een auto leasen betekent een langlopend contract afsluiten met de leasemaatschappij. Het gaat vaak om een periode van vier jaren. Het kan korter, maar wel tegen een hoger maandbedrag. Gedurende deze jaren kan het gebeuren dat de leaseauto niet meer bij jou past. Je kunt niet eenvoudig het contract tussentijds beëindigen. Dat heeft namelijk zware financiële consequenties. Het kan zo zwaar zijn dat je beter gewoon de periode uit kunt zitten. Ga je wel leasen? Informeer naar de gevolgen van het tussentijds beëindigen van het contract.

Nadeel #2 – De maandlasten lopen op bij het afstemmen op jouw wensen

Het klinkt leuk een auto leasen vanaf 299 euro per maand. De kosten lopen flink op als je meer dan 10.000 kilometer per jaar rijdt. Of als je geen vier jaren aan het contract vast wilt zitten, maar bijvoorbeeld één of twee jaren. Zelfs het kiezen van een andere kleur kan de kosten weer met een paar tientjes verhogen.

Nadeel #3 – De auto wordt niet van jou

Met private lease wordt je niet de eigenaar van de auto. Na de leaseperiode lever je de auto gewoon weer in. Bij het kopen van een nieuwe auto heb je als voordeel dat de auto na vier jaren nog een hoge waarde vertegenwoordigd. Zeker met de auto’s van tegenwoordig. Ze gaan namelijk met gemak 15 jaren mee. Zijn de lasten over vier jaren gerekend dan niet te hoog? Bij een leasebedrag van 399 euro per maand betaal je over vier jaren gerekend: 19.152 euro. Ok! Dit bedrag is inclusief diverse kosten, maar onderhoudskosten vallen sowieso al mee bij een nieuwe of jonge auto.

Nadeel #4 – Een financiering voor een huis of verbouwing lukt even niet

Gedurende de leaseperiode kun je het kopen van een (ander) huis uit je hoofd zetten. Private lease wordt gedeeltelijk gezien als een financiering. Het maandbedrag bestaat voor ongeveer 35 procent uit een servicedeel en voor 65 procent uit een financieel deel. Een leasebedrag van 350 euro per maand zorgt ervoor dat je 60.000 euro minder aan hypotheek kunt krijgen. Dat is dus een behoorlijke aanslag op jouw leencapaciteit.

Naar mobiele navigatie