30 juni 2017

Welke financiële veranderingen worden er per 1 juli doorgevoerd?

Jaarlijks per 1 juli worden er belangrijke financiële veranderingen doorgevoerd. Het minimumloon is verhoogd en hetzelfde kun je zeggen over de huren. Maar er zijn nog meer veranderingen.

Per 1 januari en 1 juli worden er vaak financiële veranderingen doorgevoerd. Dat is dit jaar niet anders. Wat zijn de veranderingen per 1 juli?

Traditioneel wordt het minimumloon verhoogd per 1 juli. Voor huurders gaat er jaarlijks per deze datum ook iets ingrijpends gebeuren. De maandelijkse huur voor sociale huurwoningen kan tot 4,3 procent verhoogd worden. Het positieve is, de uitkeringen worden ook iets naar boven bijgesteld.

Wat wordt het minimumloon per 1 juli 2017?

Het minimumloon stijgt voor volwassenen naar 1.565,40 euro per maand, bij een fulltime dienstverband. De leeftijd waarop je het minimumloon voor “volwassenen” krijgt is gedaald van 23 naar 22 jaar. Ook aan het minimumloon gekoppelde uitkeringen stijgen. Bijvoorbeeld de bijstandsuitkering voor een alleenstaande stijgt naar 986,52 euro bruto per maand. Voor partners stijgt het bedrag naar 1.409,31 euro bruto per maand.

Wat gaat er veranderen aan de AOW?

Deze uitkering is ook gekoppeld aan het minimumloon. De AOW-uitkering stijgt dus ook. Gehuwden die beide recht hebben op een AOW-uitkering krijgen 801,05 euro bruto per persoon. Dit is een stijging van 6,46 euro. Alleenstaanden komen na 1 juli uit op 1.161,69 bruto per maand.

Hoeveel gaat de huur omhoog?

Ook dit jaar geldt er weer een extra verhoging voor zogenaamde scheefwoners. Dit zijn huurders die in een sociale huurwoning zitten, maar daar niet meer voor in aanmerking komen omdat ze teveel verdienen. Deze huurders probeert men uit de huizen te jagen door ieder jaar flinke huurverhogingen door te voeren. Helaas is het voor deze huurders dit jaar niet anders. Bij een inkomen tot 40.349 euro, stijgt de huur van de sociale huurwoning met 2,8 procent. Bij een hoger inkomen kan de totale verhoging maximaal 4,3 procent bedragen. Huurhuizen die niet onder de noemer sociale huurwoning vallen, worden geschaard onder de omschrijving vrije sector woning. De huurverhoging wordt in dat geval bepaald door de verhuurder. Wettelijk wordt er geen maximale verhoging opgelegd.

De knip in de lijfrente uitkering vervalt

Veel Nederlanders vullen hun pensioen aan met een lijfrente-uitkering. Dit is een verzekering of een geblokkeerde rekening waarop je kunt sparen voor een aanvulling op je pensioen. De inleg is aftrekbaar, en de uitkering wordt weer belast. Vaak bouw je in deze producten een kapitaal op, waarmee je op je pensioendatum een periodieke uitkering kunt kopen. Door de extreem lage rente van dit moment krijgen gepensioneerden met een lijfrentekapitaal maar een lage uitkering. Door het plaatsen van een knip, werd de uitkering in tweeën verdeeld. Nu koop je een uitkering aan en over een aantal jaren koop je voor het resterende kapitaal een uitkering aan. De knip gebruik je in de hoop dat de rente over een aantal jaren weer hoger staat.

Naar mobiele navigatie