12 april 2017

Woning energiezuiniger maken met subsidie

Je huis energiezuiniger maken zorgt voor een lagere energierekening. Mogelijk heb je recht op een subsidie.

Het energiezuinig maken van je huis wordt aangemoedigd met subsidies. Maar er zitten wel eisen aan het verkrijgen van de subsidie.

Er kunnen verschillende soorten subsidie onderscheiden worden. De volgende mogelijkheden zijn er:

  • Subsidie voor het investeren in duurzame warmte
  • Subsidie voor energiebesparende maatregelen
  • Subsidie in de vorm van een lening

Het zijn in sommige gevallen regelingen waarbij jouw rechten afhankelijk zijn van complexe criteria. Alleen al inzicht krijgen in de regelingen is een opgave. Wij helpen jou graag op weg.

Welke subsidie heb je recht op?

Afhankelijk van allerlei factoren moet je bij de gemeente, de rijksoverheid of de provincie zijn. Gelukkig hebben de beleidsbepalers ook ingezien dat je kunt verdrinken in de wirwar aan regelingen. Via de website Energiesubsidiewijzer.nl kun je meer inzicht krijgen. Geef op de website jouw postcode op en geef aan of je huiseigenaar, verhuurder of lid van een Vereniging van Eigenaren bent, en de regelingen worden voor jou inzichtelijk gemaakt. Er wordt een onderverdeling gemaakt in:

  • Subsidies
  • Leningen
  • Overige (bijvoorbeeld BTW op zonnepanelen terugvragen)

Subsidie energiebesparing eigen huis

Voor huiseigenaren is de subsidie energiebesparing eigen huis een interessante. Deze tegemoetkoming heb je recht op bij het uitvoeren van twee of meer energiebesparende maatregelen. Belangrijk is om eerst subsidie aan te vragen, voordat je de werkzaamheden uit laat voeren. Het kan bijvoorbeeld gaan om hoogrendementsglas (bijvoorbeeld HR++ glas), vloerisolatie en dakisolatie. Er gelden wel strikte eisen. Bijvoorbeeld bij het plaatsen van HR++ glas moet het bij een vrijstaand huis minimaal gaan om 15 m2. Bij vloerisolatie in een tussenwoning moet het minimaal gaan om 27 m2. Alle vereisten tref je aan op de website van RVO.nl.

Investeringssubsidie duurzame energie

Voor een aantal investeringen in duurzame energie heb je ook recht op subsidie. Het gaat om investeringen in de volgende opwekkers van energie:

  • Pelletkachels
  • Biomassaketels
  • Zonneboilers
  • Warmtepompen

Het aanvragen van deze subsidie kan nog tot 31 december 2017, maar op is op. Er is voor 2017 maar 70 miljoen euro beschikbaar gesteld. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het vermogen van de opwekker van energie. Voor een waterpomp tot 3,5 kW geldt een subsidie van 1.000 euro. Kijk naar de verschillende tegemoetkomingen voordat je investeert.

Een lening afsluiten voor een duurzame investering

Voor een energiezuinige CV ketel, of voor een investering in een warmtepomp heb je het geld misschien niet liggen. Met GreenLoans kun je er een lening voor afsluiten. Deze lening betaal je terug in maximaal 15 jaar tegen een rente van 5,8 procent. Het gaat om een lening van 5.000 tot 50.000 euro.

Met een subsidie wordt het investeren aantrekkelijker en eerder haalbaar. De regeling loopt nog tot eind dit jaar, maar de gereserveerde miljoenen zijn al bijna op. Haast is dus geboden.

Naar mobiele navigatie