11 mei 2016

Zijn de uitvaartkosten goed verzekerd?

Door de gestegen kosten is het maar de vraag of de afgesloten uitvaartverzekering nog wel voldoende is.

Een verzekering waar veel consumenten te weinig aandacht aan besteden is de uitvaartverzekering. Met de huidige hoge uitvaartkosten en de grafkosten is het zeker aan te raden om een goede uitvaartverzekering af te sluiten. Nabestaanden hebben het emotioneel al zwaar genoeg, er moeten geen zorgen bijkomen over de kosten van de uitvaart. Let vooral ook op de hoogte van de grafkosten.

Onterecht wordt vaak gedacht dat een uitvaartverzekering die tijdens de jeugdjaren is afgesloten nog steeds afdoende is om alle uitvaartkosten te betalen. Alles wordt duurder, dus ook de kosten van een uitvaart. Deze verzekeringen moeten geüpdate worden en gecorrigeerd worden aan de hand van de inflatie. Alleen al de grafkosten kunnen oplopen tot maar liefst 7.267 euro.

Hoeveel betaalt u aan grafkosten?

De verzekeraar Monuta heeft 1.063 begraafplaatsen in 365 Nederlandse gemeenten op de hoogte van de grafkosten onderzocht. Hieruit blijkt dat de kosten per begraafplaats sterk afwijken. Daarnaast viel op dat de kosten in 2016 sterk gestegen zijn ten opzichte van 2015. De gemiddeld duurste gemeentelijke begraafplaatsen vindt u in het midden en het westen van ons land. De goedkoopste in Limburg en Groningen. Gemiddeld kost een graf 3.039 euro. In 2015 kwam het gemiddelde bedrag nog uit op 2.860 euro.

De gemeenten met de hoogste en de laagste grafkosten

In Limburg wordt gemiddeld het laagste bedrag voor een graf voor één persoon in rekening gebracht, namelijk 1.990 euro. Zuid-Holland is de duurste provincie met een gemiddeld bedrag van 4.051 euro. De goedkoopste plaats is Hoogezand-Sappemeer met een bedrag van 735 euro. De duurste begraafplaats is Esserveld in Groningen. De grafkosten bedragen hier maar liefst 7.267 euro. De duurste begraafplaats ligt 15 kilometer verwijderd van de goedkoopste in Hoogezand-Sappemeer.

Waardoor zijn de grafkosten zo hoog?

De stijgende kosten die gemeenten in rekening brengen, kunnen deels verklaard worden door stijgende grondprijzen. Ook de stagnerende vraag naar plekken om te begraven speelt hierin mee. Er wordt steeds vaker gekozen voor crematie in plaats van begraven. In 63 procent van de sterfgevallen wordt er namelijk gekozen voor cremeren. De verschillen per gemeente worden veroorzaakt doordat gemeenten hun eigen prijzen kunnen bepalen.

Uit bovenstaande blijkt dat de kosten van met name het begraven hoog op kunnen lopen. Een oude polis waar een uitkering van een paar duizend euro uit volgt is niet voldoende om de kosten volledig te dekken.

Naar mobiele navigatie