12 december 2014

Zorgverzekering - kwaliteit belangrijker dan een lage prijs

Een uitgeklede zorgverzekering kan ten koste gaan van de kwaliteit. Let daarom niet alleen maar op de prijs.

De premieverschillen in de zorgverzekering zijn groter geworden in vergelijking met voorgaande jaren. Dit wordt met name veroorzaakt door de opkomst van de budgetverzekering. Dit is een goedkope uitgeklede zorgverzekering waarbij de belangrijkste beperking is dat u niet bij alle zorgverleners in Nederland terecht kunt. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van de zorg.

De zorgverzekering bestaat uit de verplichte basisverzekering plus eventueel aanvullende verzekeringen. De basisverzekering is eenvoudig onderling te vergelijken, want de dekking is bij alle verzekeraars gelijk. Toch is dit te kort door de bocht, want er zitten wel degelijk verschillen tussen de diverse basisverzekeringen. Het verschil zit in de service en het gemak. De zogenaamde budgetverzekering geeft een besparing op de maandlasten, maar u hebt maar een beperkte keuze in zorgverleners. U kunt alleen bij de ziekenhuizen terecht waar de verzekeraar de beste afspraken mee heeft kunnen maken.

Besparen op de zorgpremie door te kiezen voor de budgetverzekering

De meeste verzekeraars bieden verschillende basisverzekeringen aan. Deze verzekeringen zijn in te delen in drie vormen, namelijk de restitutieverzekering, de naturaverzekering en de budgetverzekering. Het belangrijkste verschil tussen deze drie polissen is de keuzevrijheid. Bij de restitutieverzekering mag u zelf een zorgverlener kiezen. In de naturaverzekering is de vrijheid beperkter, want u moet naar een zorgverlener waar de verzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. In de budgetverzekering is met nog minder zorgverleners afspraken gemaakt. U kunt bij sommige verzekeraars tien tot vijftien euro per maand besparen door te kiezen voor de budgetverzekering.

Schrappen van aanvullende verzekeringen

Een andere effectieve manier om te besparen op de zorgkosten is door de aanvullende dekkingen te schrappen of door het kiezen van een goedkopere aanvulling. Dit kunt u doen, maar doe het wel verstandig. Vraag bij de zorgverzekeraar op hoeveel u voorgaande jaren gebruik hebt gemaakt van de aanvullende dekkingen. Op deze manier kunt u voor uzelf inzichtelijk maken wat de gevolgen zijn van het beperken of het beëindigen van de aanvullende dekking. De kwaliteit van de zorg is belangrijker dan een geringe besparing.

De laatste jaren leggen de verzekeraars steeds meer de nadruk op de prijs en vergeten de kwaliteit. Ze proberen het onderste uit de kan te halen door ziekenhuizen onder druk te zetten om tegen de laagste prijs te werken. De verzekerden worden met de hoogte van de premie verleid om te kiezen voor de naturaverzekering of de budgetverzekering. Dit doen ze door naar verhouding de restitutieverzekering – met volledige keuzevrijheid – steeds duurder te maken ten opzichte van de andere twee vormen. Bij het overstappen moet u natuurlijk goed letten op de prijs, maar denk verder dan alleen de maandelijks te betalen premie.

Naar mobiele navigatie